Smart eHub a participat cu succes în perioada 13-15 noiembrie 2019 la Madrid la Forumul “Inteligența artificială și centrele de inovare digitală pentru industria europeană dupa anul 2020” –(Artificial Intelligence and Digital Innovation Hubs for the European industry beyond 2020) evenimentul fiind organizat  de  Comisia Europeană  în cooperare cu  Ministerul Spaniol al Industriei, Comerțului și Turismului. Forumul a marcat inclusiv finalul  programului de pregătire și mentorat oferit de Comisia Europeană pentru primul centru (DIH) digital dedicat regiunilor de dezvoltarea București-Ilfov și Muntenia din România, alături de alte 19 centre din regiuni de dezvoltare ale mai multor țări europene precum Germania, Italia, Spania, Franța, Grecia, țările scandinave și baltice.

            Cu acest prilej reprezentanții Hub-ului, Costin Lianu, președinte în exercițiu și directorul general USH Pro Business, impreuna cu Emanuela  Modoran, directorul executiv Smart eHUB, au prezentat în plenul sesiunii dedicate hub-urilor digitale, activitățile întreprinse de noul centru, din care fac parte, alături de USH Pro Business si clusterele Smart Alliance și ELINCLUS.

            Conferința de la Madrid a scos în evidență importanța pe care Uniunea Europeană o va acorda în viitor proceselor de digitalizare în care stimularea proceselor de inovare prin centre de training, transfer de cunoștințe, consultanță, mentorat devin esențiale, titlul conferinței fiind edificator în acest sens. Ecosistemele de inovare digitală cât mai deschise cu implicarea unor rețele de IMM-uri, clustere, universități, centre de cercetare vor fi stimulate pentru a favoriza identificarea, testarea, validarea și eficiența unor modele de afaceri digitizate cât mai performante.

            Conferința s-a concentrat pe IA (Inteligența Artificială), considerată a fi domeniul marilor confruntări și chiar al războaielor comerciale ale viitorului. Dezbaterile au evidențiat rolul platformelor de afaceri în dezvoltarea aplicațiilor IA, dar și faptul ca Uniunea Europeană este rămasă în urmă în anumite domenii de aplicații majore, cum ar fi platformele B2C (business to consumer). În schimb, la modelele B2B (business to business) există speranțe, deoarece decalajul e mic și Europa poate deveni principalul actor global prin continuarea dezvoltării platformei “Gaia X”.

            “Suntem onorați de aprecierile primite la Forum și sperăm că autoritățile române să țină cont de eforturilor noastre. Centrul antreprenorial universitar USH Pro Business, alături de ceilalți doi parteneri fondatori ai Smart eHub, respectiv  clusterele Smart Alliance și ELINCLUS, este un important catalizator al transformării digitale. De la formarea alianței noastre în urmă cu aproape un an, am organizat evenimente consistente și regulate cu mediile de afaceri din regiune, beneficiind de reputația noastră de susținători ai clusterelor în domenii cheie pentru industrie precum agricultura și procesarea  alimentelor, industriile manufacturiere precum mobila și industria textilă, industriile creative, electrotehnică și electricitate, industriile tehnologiei duale, engineering, construcții, sănătate, TIC, energii verzi și altele. Pentru România, recuperarea rămânerii în urmă sub aspectul inovării digitale (numai 8% din IMM-urilor românești au adoptat procese de digitizare (ultimul loc în UE) față de 43% din IMM-urile din Danemarca (primul lor în UE) nu este ceva care mai poate fi amânat. Mesajul pentru managerii noștri în întâlnirile permanente pe care le avem, este că ori se transformă digital or vor disparea pentru că nu vor avea cum să fie competitivi la costuri cu firmele digitale de înaltă productivitate. Urmărim și analizăm cu atenție nevoile clienților noștri. Prin USH Pro Business, centrul digital Smart eHub dispune și de  un grup de reflecție și de cercetare academică  care îl califică pentru a evalua impactul acestor procese în economia românească fiind totodată  pregătit să accelereze aceste procese de adoptare digitală la nivel de IMM uri. Vom fi mereu prezenți prin evenimente și acțiuni de transfer de cunoștințe dar și cu cercetări academice pe aceasta temă. Elaboram în prezent opțiuni strategice, accesibile firmelor, de inserare în lanțurile europene de inteligență artificială, dorind să devenim un centru de excelență în această direcție “ a declarat Costin Lianu, președinte în exercițiu Smart eHub, director general USH Pro Business și prorector Universitatea ”Spiru Haret”.